Karbon dışındaki elementlerin ve bileşiklerin yapılarını, kimyasal ve fiziksel özelliklerini, tepkime verme eğilimlerini Son yıllarda anorganik kimya alanındaki önemli gelişmeler, anorganik kimyanın, sadece kimyanın analitik, organik ve fizikokimya gibi geleneksel alanları ile değil, aynı zamanda biyoloji, fizik ve jeoloji gibi bilim alanları ile de örtüştüğünü göstermektedir.
1.Atomun Elektron Yapısı :
Kimyasal olaylar, maddenin atom modeline dayanılarak açıklanmaktadır. Bir elementin aynı tür atomlardan oluştuğunu öneren bu model, çeşitli aşamalarda çok sayıda bulgu ve verinin incelenmesinden sonra ortaya konulmuştur.
Işık ve Madde : Işık Maddeyi oluşturan tanecikler hakkındaki çok önemli bilgiler, ışığın madde ile etkileşmesinin incelenmesi sonucunda edinilmiştir. Işığın yapısı hakkında, tanecik modeli, elektromanyetik dalga modeli ve foton modeli olmak üzere üç model önerilmiştir.Tanecik modeli günümüzde geçerliliğini yitirmiştir.
Elektromanyetik Dalga Modeli : Bu modele göre ışık bir elektromanyetik dalgadır. Bunun olu şumu şu şekilde açıklanabilir: Elektrik yüklü bir cisim, çevresinde bir elektrik alanı olu şturur. Bu cisim titreşim hareketi yaparsa, elektrik alanı bir dalga haline dönü şür ve bir mayetik alan dalgası olu şturur. Elektrik alan dalgasının (E) bile şeni ile manyetik alan dalgasının (H) bile şeni birbirine birbirine dik iki düzlem içindedir içindedir.
Bir dalgayı tanımlayan özellikler genlik ve dalga boyudur. Genlik
(E
o veya H
o), denge noktasının yayılma ekseninden sapabileceği en büyük
uzaklıktır. Dalga boyu
(
λ) ise, tek bir titreşimin yapılabilmesi için denge
noktasının x ekseni boyunca gidebildiği uzaklıktır. Bir titreşim veya
dalganın oluşabilmesi için geçen süreye periyot (T) ve bir saniyedeki
titreşim sayısına sayısına da frekans frekans
(
ν
) denir.
2. Molekül Yapısı Ve Simetri:Belirli sayıda atom, belirli geometrik düzende birleşerek molekülleri oluşturur. Atomların türü, sayısı ve düzenlenme şekli moleküllerin özelliğini belirler. Bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenebilmesi için molekül yapısının bilinmesi gerekir.
Lewis Nokta Yapısı ve Rezonans: Kimyasal olaylarda atomların çekirdeğe yakın elektronlarının etkilenmediğini düşünen Lewis 1916 yılında, atom ve moleküller için bir yapı şekli önermiştir. Lewis’in nokta yapısı olarak bilinen bu gösterim biçiminde atom çekirdeği ve iç elektronlar sembollerle, değerlik elektronları ise noktalarla gösterilmektedir.
Değerlik Elektronları: Lewis nokta yapılarının yazılabilmesi için değerlik elektronlarının sayısının belirlenmesi gerekir. Kimyasal tepkimelerde atomların değişikliğe uğrayan elektronlarına değerlik elektronları denir.Değerlik elektronlarının sayısının belirlenmesinde kullanılan değişik ölçütlerden bazıları aşağıda açıklanmaktadır
1- Birbirini izleyen iyonlaşma enerjileri giderek büyür. Bu artışlarda ani yükselme, iç kabuklardaki elektronlara geçişi gösterir. Bu nedenle ilk ani yükselmeden önceki iyonlaşma enerjilerine karşılık olan elektronlar değerlik elektronları olarak sayılır.
2- Baş kuantum sayısı en yüksek olan orbitaldeki (ns, np) elektronlar
değerlik elektronlarıdır. Geçiş elementlerinde baş kuantum sayısı bir eksik
olan (n-1)d orbitallerindeki elektronlarda değerlik elektronu sayılabilir.
3- Periyotlar çizelgesinde A grubu elementlerinin grup numaraları değerlik
elektronlarının sayısına eşittiir.
4.Nokta Yapısı ve Oktet Kuralı:
Atomlar kimyasal tepkimelere girerken, elektron dizili
şlerini
kendilerinden sonra gelen soygazın kararlı yapısına benzetmeye çalı
şır.
Bunun için de
ğerlik elektronları sayısını soygazınkine çıkarırlar. Helyum
1s
2, diğer soygazlar ns
2 np
6 yapısında oldu
ğuna göre, molekül oluşurken
hidrojen değerlik elektronlarını ikiye, diğer atomlar sekize
tamamlamalıdır. Moleküllerde atomlar bağ elektronlarını ortakla
ş
a
kullanarak elektron eksikliklerini gidermeye çalışır.
5.Bileşiklerin Nokta Yapısının Belirlenmesi:
Aykırı örneklerin bulunmasına karşın oktet kuralı birçok molekülün
yapısının aydınlatılmasına katkıda bulunmaktadır. Bir molekülün nokta
yapısının belirlenmesinde izlenecek yöntem SO3 molekülü örnek alınarak
aşağıda açıklanmaktadır.
- Atomların bağıl konumları bilinmelidir. Eğer deneysel olarak atomların konumları bilinmiyorsa, elektropozitifliği en yüksek olan atom merkeze konur. SO3’de kükürt merkez atomudur.
- Moleküldeki değerlik elektronlarının toplam sayısı V hesaplanır. SO3’te toplam değerlik elektron sayısı V = (1x6)+(3x6) = 24’tür. 3- Moleküldeki Moleküldeki bütün atomların atomların oktet kuralına kuralına uymaları uymaları için gerekli gerekli değerlik elektronlarının sayısı hesaplanır. Molekülde h sayıda hidrojen atomu ve q sayıda hidrojenden başka atom varsa 2h+8q kadar değerlik elektronu gereklidir. SO3 molekülünde bütün atomların soygaz elektron dizilişine sahip olabilmeleri için (2x0)+(4x8) = 32 değerlik elektronu gereklidir.
- Molekülde (2h+8q)-V sayıda değerlik elektronu açığı vardır. Bu açık elektronların atomlar tarafından ortaklaşa kullanılması ile kapanır. Yani molekülde (2h+8q)-V = BE kadar bağ elektronu olmalıdır. Moleküldeki bağ yapmayan yani ortaklanmamış elektronların sayısı OE, toplam değerlik elektronları sayısından bağ elektronları sayısı çıkarılarak hesaplanır (OE = V-BE). SO3 molekülünde bağ yapmayan elektronların sayısı OE = 24-8 = 16’dır.
- Bağ elektronları önce atomlar arasında birer tek bağ olacak şekilde dağılır. Sonra artan bağ elektronları yine atomlar arasına birer çift bağ olacak şekilde yerleştirilir.
- Bağ yapmayan elektronlar moleküldeki atomların çevresine her atomun okteti sağlanacak şekilde konur.
hesaplanmasında Formal Yük = Grup numarası-Ortaklanmamış elektron sayısı-Bağ sayısı bağıntısı kullanılır.
7.Rezonans: SO3 molekülünün nokta yapısına göre S-O bağlarından biri çift bağlıdır. Çift bağ tek bağdan kuvvetli olduğundan S-O bağlarından biri, diğer ikisinden kısa olmalıdır. Yapılan ölçümler SO3 molekülünde S-O bağlarının eşit uzunlukta olduğunu, bağ açılarının 120° olduğunu göstermektedir.Deneysel ölçümler doğru olduğuna göre, yukarıda verilen Lewis nokta yapısı SO3 molekülünün yapısını açıklamada yetersiz kalmaktadır. Kükürtün üç oksijen atomundan herhangi biri ile çift bağ yapabileceği düşünülebilir ve üç ayrı nokta yapısı çizilebilir.Molekülün gerçek yapısı, bu üçünün bir karışımıdır.SO3 de olduğu gibi bir molekülün iki veya daha çok sayıda nokta yapısının bir karışımı olarak gösterilmesine rezonans denir.
Eksik Oktet: Bazı durumlarda, durumlarda, kararlı kararlı bir molekülün molekülün merkez atomunu atomunu çevreleyen çevreleyen elektronların sayısı sekizden azdır. Örneğin berilyum’u (Be) ele alalım. Berilyum un 2s orbitalinde iki de ğerlik elektronu vardır. Gaz fazında berilyum hidrür (BeH 2) moleküler halde bulunur.Tek Elektronlu Moleküller Bazı Moleküller tek sayıda elektron içerir. Azot monoksit ve azot dioksit bunlara örnek verilebilir.
Genişlemiş Oktet: İkinci periyot elementlerinin atomları, merkez atomu çevresinde sekizden fazla değerlik elektronu bulunduramazlar. Üçüncü periyot periyot elementleri elementleri 3s ve 3p orbitaline orbitaline ek olarak, olarak, bağlanmada kullanabileceği 3d orbitallerine de sahiptirler. Bu orbitaller bir atomun genişlemiş oktet oluşturmasına neden olur. Kükürt hegzaflorür genişlemiş oktet içeren bir bileşiktir ve çok kararlıdır. Kükürdün elektron dağılımı [Ne]3s23p4dir. SF6 molekülünde, kükürdün 6 değerlik elektronunun her biri flor atomuyla kovalent bağ oluşturur. Dolayısıyla merkez kükürt atomu çevresinde 12
elektron vardır, yani okteti aşmıştır.
9.VSEPR Kuramı: VSEPR, değerlik kabuğu elektron çiftleri itmesi kelimelerinin Đngilizce karşılıklarının baş harflerinden türetilmiştir (Valence Shell Electron Pair Repulsion). 1940 yılında, sadece tekli bağ içeren ABn genel formülündeki bileşiklerin geometrisinin bağ elektronlarının birbirini en az itecek şekilde oluştuğu belirlenmiştir. Buna göre merkez atomunun çevresinde iki tane tek bağ olduğunda molekül doğrusal, üç bağda düzlem üçgen, dört bağda düzgün dörtyüzlü, beş bağda üçgen çiftpiramit, altı bağda düzgün sekizyüzlü, yedi bağda beşgen çiftpiramit olmalıdır. Bu geometrilere ideal geometriler denir. Merkez atomunun çevresinde ortaklanmamış elektron çiftlerinin bulunması halinde ideal geometriden sapmalar olur.
1- Sadece elektron çifti itmeleri göz önüne alındığında, ikili ve üçlü ba ğlar tek ba ğmı ş gibi düşünülebilir. Fakat iki atom arasındaki ikili yada üçlü ba ğ olduğunda elektron yoğunluğunun daha çok yer işgal etti ğini bilmeliyiz.
2- Eğer bir molekülün iki yada daha çok rezonans yapısı varsa VSEPR modelini modelini bunlardan bunlardan herhangi herhangi birine uygulayabiliriz uygulayabiliriz.
Ortaklanmamı ş Elektron Çiftleri Bulunmayan Merkez Atomlu Moleküller:
Merkez atomu A olan, A ve B gibi sadece iki elementten olu şan molekülleri göz önüne alırsak, bu moleküller AB x genel formülüyle gösterilebilir. Burada x: 1,2,3,… gibi tam sayılardır. E ğer x:1 ise iki atomlu AB molekülü olu şur ve çizgisel bir geometridedir. Ortaklanmamı ş Elektron Çiftleri Bulunmayan Merkez Atomlu Moleküller Kar şılıklı itmenin itmenin bir sonucu olarak, olarak, elektron elektron çiftleri, çiftleri, birbirinden birbirinden olabildi ğince uzak durur. Merkez atomunda ortaklanmamı ş elektron çifti olmayan moleküller, be ş ba ğlayıcı çift düzeninden birine sahip olabilirler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder